Vesipisarat kimpoavat veden pinnasta.

Vesihuolto 4: Vesistöjen hoito 5 op

1.9.2021 00:00

Microkadun kampus

Vesihuollon opintokokonaisuus on sopii mm. rakennus-, kone-, energia- tai sähköinööreille ja kaikille, jotka haluavat hankkia lisäosaamista suorittamalla vesihuollon opintokokonaisuuteen liittyviä opintojaksoja. Opinnoista on hyötyä myös henkilöille, jotka suunnittelevat ympäristötekniikan tai rakennusalan opiskelua ammattikorkeakoulussa. 
Tutustu ympäristötekniikan tutkinto-ohjelmaan!

Vesihuollon opintokokonaisuuteen, 20 op, kuuluvat seuraavat opintojaksot:
- Vesihuolto 1: Vesihuollon perusteet, 5 op (1.9. - 20.12.2021)
- Vesihuolto 2: Vesihuoltotekniikka, 5 op (1.9. - 20.12.2021)
- Vesihuolto 3: Vesihuoltoverkoston rakennussuunnittelu, 5 op (1.9. - 20.12.2021)
- Vesihuolto 4: Vesistöjen hoito, 5 op (1.9. - 20.12.2021)

Osaamistavoitteet: Vesistöjen hoito
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee limnologian perusteet ja ymmärtää, mitkä tekijät säätelevät sisävesien tilaa. Kurssilla tutustutaan suomalaisen järven erityispiirteisiin, järven kannalta merkitykselliseen veden fysiikkaan ja kemiaan, vesistöjen kasvillisuuteen ja eliöstöön. Opiskelija ymmärtää valuma-alueen merkityksen vesistön tilaan vaikuttavana tekijänä ja osaa arvioida vesistöön valuma-alueelta luonnontilassa ja nykytilassa tulevaa vesimäärää ja ainevirtoja. Opiskelija osaa tehdä EU:n vesipolitiikan puitedirektiivin mukaisen vesistötyypin määrityksen ja tuntee myös pintavesien luokittelun perusteet. Hän osaa tulkita vesianalyysituloksia ja laatia järven tilan selvittämiseen tähtääviä kenttätutkimusohjelmia. Opiskelija kykenee kurssin suoritettuaan laskennallisesti selvittämään vesistön fosforitaseen ja pystyy sen avulla arvioimaan sisäisen kuormituksen ja ulkoisen kuormituksen suhdetta ja vaikutuksia vesistön tilaan. Muodostettuaan kokonaisnäkemyksen vesistön tilasta opiskelija pystyy valitsemaan strategian vesistön hoitoon ja tarvittaessa kunnostamiseen. Opiskelija osaa valita kohteeseen teknistaloudellisesti soveltuvan hoito- tai kunnostusmenetelmän ja kykenee arvioimaan sen vaikutukset vesistöön. Opiskelija tietää lisäksi, kuinka vesistön hoitoa tai kunnostamista viedään hankkeena eteenpäin ja tuntee eri toimijoiden roolit suunnittelussa ja toteutuksessa.

Keskeiset sisällöt
-Johdatus limnologiaan: järvet, veden fysiikka, veden kemia, sisävesien kasvillisuus ja eliöstö, pohjasedimentit
-Vesistöjen seuranta ja kuormituslähteet: vesistöjen seuranta, kuormitus, vesianalyysitulosten tulkinta, ainetaseiden laskenta
-Vesistöjen kunnostussuunnittelu: suunnitteluprosessin vaiheet ja suunnitelmatasot, eri toimijoiden rooli suunnitteluprosessissa, tarpeelliset tutkimukset ja kunnostustarpeen määrittäminen, kunnostuksen rahoituslähteet
-kohdevesistön tilan määrittäminen maastossa tehtävien tutkimusten ja aikaisemmin kerätyn materiaalin perusteella
-vesistöjen hoito- ja kunnostusmenetelmät, valuma-alueen kuormituksen vähentäminen /toteutetaan englanniksi. Tehdään kirjallisuustutkimus ja raportti valitusta aiheesta englanniksi ja esitetään työn tulokset ryhmälle.

Toteutus
Kurssi alkaa 1.9. ja päättyy 20.12.2021. Opintojakson suoritus arvioidaan tentin ja suunnitteluharjoitusten perusteella. Lisäksi englanninkielinen osuus arvioidaan kielenopettajan toimesta. Tenttisuoritus muodostaa 50% kurssiarvosanasta ja suunnitteluharjoitukset 30%. Englanninkielinen osuus on 20% kurssiarvosanasta. Tentistä on saatava vähintään arvosana 1. Suunnittelukohteena on Kuopiossa sijaitsevan lammen tai järven nykytilan määritys ja hoidon ja kunnostuksen suunnittelu. Oppimisesta tehdään portfolio. Joustavaa oppimista tuetaan eOppimisella, kuten tuntien videotaltioinnilla ja Moodle-oppimisympäristöllä. Edeltäviä opintoja ei vaadita.

Arviointiasteikko on 0 - 5. Lue lisää arviointiperusteista!

Opiskeluaineisto
- e-oppikirja
- muu Moodlessa ilmoitettu materiaali


Opintomaksu
Koulutus on maksuton.

Opiskelun aikaiset tuet
Opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa ei oikeuta opintotukeen eikä opintososiaalisiin etuuksiin. Jos olet työtön työnhakija, neuvottele opinnoista TE-toimiston kanssa ennen ilmoittautumista opintoihin. Työssäolevien on mahdollista saada Työllisyysrahaston aikuisopintorahaa opintovapaan ajaksi, jos muut edellytykset täyttyvät.

Ilmoittautuminen
Ilmoittautumisaika on 26.7. - 25.8.2021. 
Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. 
Katso tietosuojaselosteesta, miten ja mihin ilmoittautumislomakkeella antamiasi tietoja käytetään.
Ilmoittautuminen avoimen ammattikorkeakouluopintoihin on aina sitova. Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijalle myönnetään ajallisesti ja sisällöllisesti rajattu opiskeluoikeus. Opiskeluoikeutta ei voi vaihtaa muihin opintoihin tai siirtää seuraavalle lukuvuodelle. Voit perua ilmoittautumisesi 25.8.2021 asti vahvistusviestissä tulleen linkin kautta.

Lisätiedot
- sisällön ja toteutuksen osalta: Lehtori Ilpo Nuutinen, ilpo.nuutinen@savonia.fi (lomalla 8.8.2021 asti)
- ilmoittautumisen osalta: opintoneuvojat, avoinamk@savonia.fi
Savonia-ammattikorkeakoulu varaa oikeudet mahdollisiin muutoksiin.

Tervetuloa Savoniaan!

 

 



Paikkoja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:  

1.9.2021 00:00

Päättyy:  

13.12.2021 00:00

Tapahtumapaikka

Microkadun kampus

Microkatu 1
70200 Kuopio

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet

Lisätiedot

avoinamk@savonia.fi

www.savonia.fi